Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες - Στη φυλακή οι ένοχοι για το έγκλημα στην Πύλο (16 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού & του Φασισμού)


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

STOP ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΠΙΣΩ Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ 

 

Όλοι/ες στα συλλαλητήρια στην Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Σάββατο 16 Μάρτη, Πλατεία Αγοράς 12μμ

Το ναυάγιο της Πύλου ανέδειξε με το πιο τραγικό τρόπο τις δολοφονικές συνοριακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών στην Κρήτη είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο που αναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιλέγουν πιο επικίνδυνες – και πιο ακριβές – διαδρομές για να φτάσουν σε ένα μέρος που ελπίζουν ότι δεν θα υπάρχει φτώχεια, πόλεμος ή δικτατορία. Το ελληνικό λιμενικό με τις ευλογίες της FRONTEX, οργανώνει επαναπροωθήσεις και οδηγεί τους πρόσφυγες σε επικίνδυνες διαδρομές που λυμαίνονται ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες ενώ τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών δίνονται σε ενίσχυση τέτοιων ομάδων που οργανώνουν pull backs αλλά και συμμετέχουν στην διακίνηση των μεταναστών στη Λιβύη. Η ρυμούλκηση του Adriana από το ελληνικό λιμενικό και η αμέσως μετά ανατροπή και βύθιση του περιγράφεται με ακρίβεια από όλους τους επιζώντες μάρτυρες. Η προσπάθεια προώθησης του Αdriana στις ιταλικές αρχές, είναι μέρος του ευρωπαϊκού παιχνιδιού αποτροπής των προσφύγων που τις περισσότερες φορές σημαίνει και δολοφονίας αυτών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. Τέλος, η κατασκευή των επιζώντων ως «διακινητών» είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής συνόρων, γεμίζοντας με αυτόν τον τρόπο με αθώα θύματα τις φυλακές της Ευρώπης.

Πρόκληση

Αποτελεί πρόκληση όταν ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης εκφράζει την “ανησυχία” του για τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών ενώ αναφέρει με θράσος ότι «έχουμε υποδομή στην Κρήτη για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Φιλοξενούνται σε ανοιχτούς χώρους, ή σε μια παιδική κατασκήνωση έξω από τα Χανιά». Ξεχνά ο υπουργός ότι οι αντίστοιχες συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη έχουν οδηγήσει σε ακραίες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε θάνατο, βία, καταστολή, επαναπροωθήσεις, καταναγκαστική εργασία, και μια σειρά άλλες παραβιάσεις στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί. Η πραγματικότητα διαψεύδει ηχηρά τα ψέματα της κυβέρνησης. Στα Χανιά, οι ανοιχτοί χώροι με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (παιδική κατασκήνωση του Καλαθά, το πάρκινγκ του Τελωνείου στη Σούδα) δεν αποτελούν τόπο φιλοξενίας αλλά ενδιάμεσο σταθμό για απέλαση.

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Χανίων να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτελεί ακόμα μία πρόκληση τόσο προς τους πρόσφυγες, όσο και προς το αντιρατσιστικό κίνημα. «Είμαστε σχεδόν οριακά» δηλώνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη και σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έρχεται ο Δήμος Χανίων, λόγω των αυξανόμενων ροών μεταναστών τη στιγμή που ούτε μια πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από την πλευρά της δημοτικής αρχής για ανθρώπινη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Η αναφορά στο δυσβάσταχτο κόστος φιλοξενίας αποτελεί ακόμα ένα κρίκο στη λίστα των ψεμάτων όταν υπέρογκα ποσά ξοδεύονται για έργα βιτρίνας και αλλοίωσης του χαρακτήρα της πόλης προς όφελος της τουριστικοποίησης και του gentrification. Ακριβώς οι ίδιες ευθύνες βαραίνουν την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους δήμους στο νησί που στηρίζουν την αντιπροσφυγική, δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ επιλέγει να κλιμακώσει αυτή την πολιτική, με σύναψη συμφωνίας με μία από τις σκληρότερες δικτατορίες στον κόσμο, την δικτατορία του Σίσι, την δικτατορία που κατέστειλε, εκτέλεσε και φυλάκισε μαζικά τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Αραβικής Άνοιξης, στην Αίγυπτο, χρηματοδοτώντας την με ογδόντα επτά τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ τα οποία προφανώς θα διοχετευθούν σε ακόμα μεγαλύτερη καταστολή και στον αποκλεισμό των Αιγύπτιων πολιτών να διαφεύγουν από αυτή την δικτατορία.

Ανοιχτά σύνορα και πόλεις για όλους και όλες

Κλιμακώνουμε ενωτικά τον αγώνα μας. Είναι ώρα να ορθώσουμε και πάλι φραγμό στην ακροδεξιά και φασιστική απειλή, αλλά και στις ρατσιστικές και ομοφοβικές πολιτικές της κυβέρνησης που τους ανοίγουν το δρόμο όπως συνέβη με τη μεγάλη αντιομοφοβική – αντιφασιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, σε απάντηση στην επίθεση κατά δύο τρανς ατόμων από ομάδα φασιστοειδών στη Πλατεία Αριστοτέλους. Η επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους δεν ήρθε τυχαία, αλλά ήταν μεθοδευμένη και οργανωμένη. Αποθρασύνονται από τις ρατσιστικές επιθέσεις και το ομοφοβικό δηλητήριο που διαχύθηκε στον δημόσιο λόγο με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ γύρω από την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Να φράξουμε το δρόμο στις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ-φρούριο και της κυβέρνησης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φέρνουν πλούτο και είναι κομμάτι της εργατικής τάξης που μπορεί να δώσει αγώνες μαζί με όλους για μια καλύτερη ζωή. Οι αγώνες των μεταναστών κόντρα το ρατσισμό, το φασισμό, το σεξισμό και την εκμετάλλευση σε κάθε πόλη και χώρο εργασίας. Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα τα κλειστά ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των προσφύγων κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, την άμεση διάσωση των προσφύγων και των μεταναστών κάθε φορά και όχι να κινδυνεύουν στη θάλασσα. Να τους δίνεται η ελευθερία για να πηγαίνουν όπου θέλουν και να ανοίξει η διαδικασία ασύλου για όσους το επιθυμούν. Να δημιουργηθούν τώρα οι δημόσιες δομές που είναι αναγκαίες για την υποδοχή στα Χανιά και στην Κρήτη των κατατρεγμένων του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με διορισμό κατάλληλου και αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και όλοι οι δήμοι του νησιού έχουν καθήκον να απαιτήσουν και να οργανώσουν την λειτουργία δομών φιλοξενίας αντί να διεκδικούν την επέκταση του τουρισμού τον χειμώνα. Να λειτουργήσει και στην Κρήτη η Υπηρεσία Ασύλου. Οι επαναπροωθήσεις πρέπει να πάρουν τέλος τώρα. Να σταλούν ναυαγοσωστικά για διασώσεις προσφύγων και όχι φρεγάτες στην Ερυθρά στο πλευρό του Νετανιάχου. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, άσυλο, στέγη και καμία συνεργασία με τον Σίσι και τον Νετανιάχου.

Είμαστε με τον αγώνα για δικαιοσύνη για τα θύματα της Πύλου, των Τεμπών, για τον Ζακ/Zackie Oh Κωστόπουλο. Για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι της κυβέρνησης και οι εγκληματίες του Λιμενικού που έπνιξαν 600 πρόσφυγες, οι φονιάδες του Ζακ, του Μιχάλη Κατσούρη και του Σιζάρ Σαφτάρ. Να αθωωθούν οι 9 επιζώντες της Πύλου και να τιμωρηθεί το λιμενικό για το ναυάγιο. Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη στις 12μμ στην πλατεία Αγοράς

ΚΕΕΡΦΑ – ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ (ΧΑΝΙΑ)

12/3/2024

Σχόλια